Gött å leva

Enkelt och gott knäckebröd

 

2 dl majsmjöl
0.5 dl linfrö (krossat)
0.5 dl sesamfrö
0.75 dl solrosfrö
0.25 dl pumpafrö
0.5 dl olivolja
2.5 dl kokande vatten
lite flingsalt

Gär så här:


Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Häll sedan i det kokande vattnet.
Bred ut på ett bakplåtspapper.
Strö över lite flingsalt och ställ in

ugnen i cirka 1 timme i 150 grader.

 

  

Suveränt god sillröra.
Skär den avrunna sillen (1 förp. 5 minuterssill) i tunna skivor och blanda ner den i röran nedan.
Mixa 8 st marinerade soltorkade tomater, 1/2 kruka färsk basilika och 2 st vitlöksklyftor. Blanda detta med 2 dl créme fraiche, 0,75 dl majonäs och 0,5 dl riven parmesanost. Krydda med svartpeppar och blanda i sillen. Låt stå i kyla ett par timmar och garnera med 2 st finskurna soltorkade tomater och basilikablad. Ät och njut.

Supergod dubbelmarinerad oxfilé

Detta behövs för det ingår för 4 personer:

500gr oxfilé

 

Marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
1/2 tsk salt
2 msk olja

1 tsk socker

 

Marinad 2:
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad persilja
(2 msk avrunnen kapris)

 

Gör så här så blir det gött. Blanda samma ingridienserna till marinad 1. Lägg köttet i en plastpåse och slå marinaden över köttet och marinera i min. 3 timmar, vänd då och då. Sätt ungnen på 175 grader C. Lägg köttet på ett galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek tills termometern visar 65 grader C, ca 40 minuter. Vänd köttet en gång under stekningen. Svep in köttet i aluminiumfolie och låt kallna. Blanda samman ingridienserna till marinad 2. När köttet har kallnat skivas det i 1/2 cm tjocka skivor och dessa lägges in en skål. Ställ dessa kallt och marinera i min. 4 timmar och ös köttet några gånger. Vid serveringen tas skivorna ur marinaden men torkas ej av. Servera skivorna kalla eller ljumma med potatisgratäng och sallad.

 

 

Erdinger weissbier, bästa veteölet i världen.

Jag har varit där och kollat produktionen.

Det blev godare och godare ju mer man drack, hick.

Visby bryggeri gör också gott veteöl.

Världens bästa svenska veteöl.

Där har jag ej varit ännu men systemet har deras "dricka"

Mackmyra whisky,

världens bästa svenska whisky.

Saffranpannacotta
Värm 500 gram risgrynsgröt (kokt) ihop med 2 dl vispgrädde, 0,5 gr saffran, 2 msk socker och 1 msk vaniljsocker. Krama ur 3 st blötlagda gelatinblad och rör ner i blandningen till dessa är upplösta. Häll upp i serveringsskålar eller glas , 4-5 st. Låt dessa stå i kylen minst 3 timmar, servera och avnjut.
Saffranskaka "deluxe"
Vispa hårt 3 st ägg, 2,5 dl socker och 1 tsk vaniljsocker. Smält 50 gr smör, blanda i 0,5 gr saffran, 1 dl mjölk och 1 msk rom och blanda med äggsmeten. Blanda 3,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och en nypa salt och RÖR ner detta i smeten. Smöra en sockerkaksform och ha i kokosflingor på väggarna. Häll i smeten och grädda i ugn i 175 grader i cirka 25-30 minuter. Låt svalna och stjälp upp.
En cappuchino och en skiva av denna kaka och du är i paradiset.

Hemodlade tomater med "massor" av smak. Prova att äta tomater med strösocker på, det smakar melon.

Pumpa e  gott nyttigt.